Rrjeti Generic Access

Rrjeti Generic Access ose GAN është një telekomunikacionit sistem që shtrihet zë celular, të dhëna dhe të IP Multimedia subsystem / Sesioni Inicimin Protokolli (IMS / SIP) aplikacionet mbi IP rrjeteve. Access palicencuar Mobile ose UMA , është emri komercial i përdorur nga transportuesit celular për IP e jashtme qasje në rrjetet e tyre thelbësore.

Kërkesa më e zakonshme e Gan është në një shërbim dual-mode të celularit ku abonentët mund të seamlessly dorëzimit lidhjet në mes të LAN pa tel dhe rrjetet e gjerë e zonësduke përdorur një GSM / Wi-Fi dual-mode telefon celular . UMA teknologjisë ka mundësuar konvergjencën e telefonisë mobile, fikse dhe internet, të quajtur nganjëherëKonvergjenca Fixed Mobile .

Rrjeti lokal mund të bazohet në teknologjitë private spektrit të palicencuara si 802,11 , ndërsa rrjeti i gjerë është alternativë GSM / GPRS ose UMTS shërbimeve celulare. Në rrjetin celular, telefon celular komunikon mbi ajër me një stacion bazë , përmes një kontrollues stacioni bazë, për serverat në rrjetin kryesor të transportuesit.

Sipas sistemit Gan, kur celularin zbulon një LAN wireless, kjo krijon një lidhje të sigurt IP përmes një portë në një server të quajtur një Kontrolluesi Gan simbolit GANC) në rrjetin e transportuesit. GANC paraqet në rrjetin celular kryesor si një stacion standarde bazë qelizore. Celularin komunikon me GANC mbi lidhje të sigurtë duke përdorur ekzistuese GSM / UMTS protokollet. Prandaj, kur një lëviz nga një celular GSM në një rrjet 802.11, duket në rrjetin kryesor, si në qoftë se ajo është thjesht në një stacion bazë të ndryshme.

Historia

UMA është zhvilluar nga një grup i operatorit dhe kompanitë e shitësi. Specifikimet e para u botuan më 2 shtator 2004. Kompanitë e pastaj kontribuar specifikimet për Projektin 3 Partneritetit Gjenerimit simbolit 3GPP) si pjesë e sendit të punës 3GPP "Generic Access në një nderfaqet / GB". Më 8 prill 2005, 3GPP aprovuar specifikimet për Qasjen Generic për një ndërfaqeve / GB për 3GPP Release 6,dhe u quajt e sistemit të Gan. Por termi GAN është pak i njohur jashtë komunitetit 3GPP, dhe termi UMA është më e zakonshme në fushën e marketingut.

Mënyrat e veprimit

Origjinal 6 publikimit specifikim GAN mbështeti një 2G (A / Gb) lidhje nga GANC në rrjetin kryesor celular (MSc / GSN). Sot të gjithë komerciale Gan dual-mode vendosjet celularin janë të bazuara në një lidhje të 2G dhe të gjithë Gan enabled devices janë dual-mode 2G/Wi-Fi. Specifikim, edhe pse, mbështetje të përcaktuara për operacion celularin multimode.Prandaj, aparate 3G/2G/Wi-Fi janë të mbështetur në standarde. Pajisjet e para 3G/UMA janë shpallur në gjysmën e dytë të vitit 2008.

Një tipik UMA / GAN celularin do të ketë katër mënyrat e veprimit:

 • GERAN -vetëm: përdor vetëm rrjetet celulare
 • GERAN-e preferuar: përdor rrjete celulare nëse është e mundur, ndryshe nga 802.11 radio
 • GAN-e preferuar: përdor një lidhje 802.11 nëse një pikë aksesi është në varg, ndryshe rrjeti celular
 • GAN-vetëm: përdor vetëm lidhjen 802.11

Në të gjitha rastet, celularin Scans për qelizat GSM kur ajo së pari kthehet në, për të përcaktuar zonën e saj vendndodhjen. Kjo lejon bartës të rrugës së thirrjes për GANC më të afërt, për të përcaktuar planin e saktë norma, dhe në përputhje me marrëveshjet ekzistuese roaming.

Në fund të vitit 2007, specifikim GAN u rrit për të mbështetur 3G (IU) ndërfaqet nga GANC në rrjetin mobil kryesor (MSc / GSN). Kjo ndërfaqe amtare 3G mund të përdoret për dual-mode të celularit, si dhe 3G ofrimit femtocell shërbimit. 8 release GAN dokumentacioni i përshkruan këto të reja aftësive.

Avantazhet

Për transportuesit:

 • Në vend të ngritjes stacioneve bazë të shtrenjta për të mbuluar zonat e vdekura , GAN lejon transportuesit të shtoni mbulim të ulët duke përdorur 802,11 pikë kosto të qasjes.Subscribers në shtëpi kanë mbulim shumë të mirë.
 • Përveç kësaj, GAN heq ngjeshur (do të thotë se rrjetet e mund, përmes Gan, në thelb transportim me platformë në infrastrukturën tjetër) në spektrin GSM UMTS apo duke hequr llojet e zakonshme të thirrjeve dhe mposhti ata të operatorit nëpërmjet internetit me kosto relativisht të ulët
 • GAN kuptim për operatorët e rrjetit që gjithashtu ofrojnë shërbime në Internet. Operatorët mund të shitjes levave të njëri për të promovuar të tjera, dhe mund të faturojë dy për çdo klient.
 • Disa operatorë të tjerë gjithashtu të drejtuar rrjeteve të 802,11 pikat e nxehta, të tilla si T-Mobile . Ata mund të levave këto pikat e nxehta për të krijuar më shumë kapacitet dhe do të ofrojë mbulim më të mirë në fusha të populluara.
 • Transportuesi nuk paguan për shumicën e shërbimit, partia që ofron internetin dhe Wi-Fi lidhje paguan për një lidhje në internet, në mënyrë efektive duke paguar një pjesë të shtrenjtë e mposhti thirrje nga ana e parapaguesit.

Për të abonuaret:

 • Subscribers nuk mbështeten në aftësinë e operatorit të tyre të rrokulliset nga kulla dhe mbulimin, duke i lejuar ata për të rregulluar disa lloje të mbulimit të zonave të vdekur (të tilla si në shtëpi ose në vendin e punës) vetë.
 • Normat e lirë për 802.11 përdorim, së bashku me mbulimin më të mirë në shtëpi, e bëjnë më të përballueshme dhe praktike përdorimin e Cellphones në vend të linjave tokësore.
 • Duke përdorur IP mbi 802.11 eliminon akuzat shtrenjtë kur roaming jashtë rrjetit një bartës së.
 • GAN është aktualisht vetëm teknologjia komerciale në dispozicion që kombinon GSM dhe 802.11 në një shërbim që përdor një numër të vetme, një receptor telefoni të vetme, një grup të vetëm të shërbimeve dhe një direktorie, të vetme për të gjitha thirrjet telefonike.
 • GAN mund të migrojnë në mes të mbulimit IP dhe celulare dhe kështu është seamless, në kontrast, thërret përmes palës së tretë VOIP plus një telefon të dhënave janë të rënë kur lënë të lartë të volumit mbulimin e të dhënave.

Disavantazhet

 • Abonentët duhet të përmirësuar në aparate Wi-Fi/UMA enabled për të përfituar nga shërbimi.
 • Thirrjet mund të jenë më të prirur për shkëputje kur tranzicionet celularin nga Wi-Fi në shërbimin standarde pa tel dhe anasjelltas (sepse celularin lëvizur jashtë ose brenda rrezes Wi-Fi-së). Sa ky është një problem mund të ndryshojnë në bazë të cilit është përdorur celularin.
 • The UMA mund të përdorë frekuencën tjetër që është më i prirur për disa llojeve të ndërhyrjes
 • Disa organizim mund të kërkohet për të siguruar parametrat lidhje (të tilla si detajet e vërtetimit) para avantazhet mund të jetë me përvojë. Kjo mund të marrë kohë për të pajtohet dhe të kërkojë mbështetje shtesë që do të ofrohen. Kostot e mbështetjes mund të jetë për më shumë se kompania e telefonit pa tel: Administratorët e rrjetit mund të kërkohet për të ndihmuar një përdorues futur cilësimet e duhura në një telefon (që administratori i rrjetit mund të dini pak rreth).
 • Telefonat që mbështesin sinjalet e shumta (dy UMA / Wi-Fi dhe llojin e sinjalit të përdoret nga kulla e ofruesve) mund të jenë më të shtrenjta, sidomos për prodhimin, për shkak të circuitry shtesë / përbërësve të kërkuara
 • Kjo përdor burimet e rrjetit që jep sinjal Wi-Fi (dhe ndonjë rrjeti indirekt se është shfrytëzuar pastaj kur se rrjeti është përdorur). Bandwidth është përdorur deri. Disa lloje të trafikut rrjet (si DNS dhe IPsec-Encrypted) duhet të lejohet nga rrjeti, kështu që një vendim për të mbështetur këtë mund të imponojë disa Kërkesa (t) në lidhje me sigurinë e rrjetit së (firewall) rregullat.
 • Duke përdorur Gan / Uma në një celular kërkon modul Wi-Fi të aktivizuar. Kjo nga ana e kullon bateri më të shpejtë, dhe redukton si kohën flasin dhe gatishmërisë kohë kur në krahasim me paaftësi GAN / UMA (dhe nga ana tjetër WiFi).

Vendosjet e Shërbimit

Fillimin e parë shërbimi ishte BT me Fusion BT në vjeshtë të vitit 2005. Ky shërbim është i bazuar në para-3GPP teknologji Gan standarde. Fillimisht, BT Fusion përdorur UMA mbi Bluetooth me telefonat nga Nokia ; qysh Jan 2007, ai ka përdorur UMA mbi 802.11 me telefonat nga Nokia, Motorola dhe Samsung dhe është quajtur si një "shërbim Wi-Fi celular". BT ka ndërprerë që nga shërbimi.

Më August 28, 2006, TeliaSonera ishte i pari për të nisur një shërbim 802.11 bazuar Uma quajtur "Home Lirë".Shërbim ka filluar në Danimarkë dhe më vonë u zgjerua në Suedi dhe Norvegji.

Më 25 shtator, 2006 Orange njoftoi "shërbim Unik" e saj, i njohur edhe si Boost Signal në Britani të Madhe.Shpallja, më i madhi deri më sot, mbulon më shumë se 60 milion e abonentëve mobil Orange-s në Britani të Madhe, Francë, Polonia, Spanja dhe Hollanda.

Cincinnati Bell njoftoi dislokimin e parë Uma në Shtetet e Bashkuara. Ky shërbim, i quajtur fillimisht Run CB Home, lejon përdoruesit për të transferuar seamlessly nga rrjeti celular Cincinnati Bell në një rrjet pa tel në shtëpi ose në pikat e nxehta WiFi Cincinnati Bell. Ajo ka qenë që del tani si Fusion WiFi.

Kjo u pasua menjëherë nga T-Mobile SHBA më 27 qershor, 2007.Shërbim të T-Mobile, i quajtur fillimisht "Thirrja Hotspot", dhe del tani për të "Wi-Fi e quajtur" në vitin 2009, përdoruesit lejuar fillimisht të seamlessly transferuar nga T-Mobile rrjeti celular në një rrjet pa tel apo 802.11x T-Mobile hotspot në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, versioni aktual i WiFi Thirrja nuk mbështet handoff.

Në Kanada, si Fido dhe Rogers Wireless nisur UMA në plan sipas emrave të OKB-së dhe Rogers Faqja Thirrja Zone (del tani vonë Talkspot, dhe del më pas përsëri si Wi-Fi thirrjen), përkatësisht, më 6 maj, 2008.

Industria organizatë UMA Sot gjurmët gjitha aktivitetet operator dhe zhvillimin celularin.

UMA / GAN dual-mode Përtej

UMA nuk është zbatuar në Azi, Australia, Afrika dhe disa vende evropiane.

Ndërsa UMA është pothuajse gjithmonë e lidhur me dual-mode të GSM / Wi-Fi të shërbimeve, kjo është në fakt një 'gjenerik' rrjeti qasje teknologji që ofron një metodë të përgjithshëm për zgjerimin e shërbimeve dhe aplikacionet në thelbin e lëvizshme të një operatori (zëri, të dhënat, IMS) mbi IP dhe internet publike.GAN përcakton një lidhje të sigurt, i menaxhuar nga thelbi celular (GANC) të pajisjeve të ndryshme / pikat e hyrjes mbi IP.

Femtocells - standarde GAN është përdorur momentalisht për të siguruar një të sigurt, menaxhuar ndërfaqe, të standardizuar nga një femtocell në rrjetin mobil kryesor. Kohët e fundit [ kur? ] Kineto, NEC dhe Motorola nxjerrë një propozim të përbashkët të grupit të punës që studiojnë 3GPP femtocells (e njohur edhe si ' B Faqja nyjen 's apo HNB) të propozojë Gan si bazë për atë standard.

Përshtatës Analog Terminal - T-Mobile SHBA njëherë ka ofruar një shërbim të caktuar-line VoIP quajtur @ Kryesore.Ngjashëm me Vonage , konsumatorët mund të portit të caktuar numrin e tyre të telefonit për T-Mobile. Pastaj T-Mobile e lidh që me një numër ATA ( përshtatës telefon analog ). Konsumatori priza ATA në një rrjet broadband në shtëpi dhe fillon marrjen e thirrjeve në numrin fiks mbi rrjetit qasje IP. Shërbimi u ndërpre në vitin 2010, abonentët megjithatë mëhershme ishin "grandfathered" in.

Mobile Client VoIP - Konsumatorët kanë filluar të përdorin ndërfaqe të telefonisë në PC e tyre. Zbatime të ofrojnë një rrugë me kosto të ulët, të përshtatshëm për të hyrë në shërbimet e telefonisë ndërsa udhëtonte. Tani operatorët celularë mund të ofrojë një shërbim të ngjashëm me një UMA-enabled klienti celular VoIP. Zhvilluar nga Vitendo, klienti ofron një ndërfaqe pasqyrë për ekzistues shërbimit celular një parapaguesit. Për operatorin celular, shërbimet tani mund të zgjatet për një PC / Laptop, dhe ata mund të japin konsumatorëve një tjetër mënyrë për të përdorur shërbimin e tyre celular.

Teknologjive Similar

GAN / UMA nuk është sistemi i parë për të lejuar përdorimin e spektrit të palicencuar për të lidhur aparate të një rrjeti GSM. The GIP / IWP standard për DECT ofron funksionalitet të ngjashëm, por kërkon një lidhje më të drejtpërdrejtë në rrjetin GSM nga stacioni bazë. Ndërsa dual-mode DECT / GSM telefonat janë shfaqur, këto kanë qenë përgjithësisht telefonat funksionalisht LAN me një celularësh GSM ndërtuar-në (ose anasjelltas, varësisht nga pika juaj e parë), në vend se telefonat implementuese DECT / GIP, për shkak të mungesës e infrastrukturës së përshtatshme për të lidh DECT bazë të stacioneve mbështetjen GIP me rrjetet GSM në baza ad-hoc.

GAN / UMA 's aftësinë për të përdorur internetin për të siguruar "e fundit milje" lidhjen me rrjetin GSM zgjidh këtë çështje të mëdha që DECT / GIP është ballafaquar. Sikur GIP shfaqur si një standard praktik, përdorimi i teknologjisë së ulët të energjisë DECT kur i papunë do të kishte qenë një avantazh në krahasim me Gan.

Nuk ka asgjë të parandaluar një operator nga vendosjen e mikro-dhe-Pico qelizat që përdorin kulla që lidhin me rrjetin e shtëpisë në Internet. Disa kompani kanë zhvilluar të ashtuquajturat Femtocell sistemeve që bëjnë saktësisht se, transmetimin e një "real" apo sinjal GSM UMTS, duke anashkaluar nevojën për aparate speciale që kërkojnë 802.11 teknologji. Në teori, sistemet e tilla janë më universale, dhe përsëri kërkojnë energji të ulët se 802.11, por ligjshmëria e tyre do të ndryshojnë në varësi të juridiksionit, dhe do të kërkojë bashkëpunimin e operatorit. Për më tepër, përdoruesit mund të ngarkohet në norma më të larta të telefonit celular, edhe pse ata janë të paguar për DSL ose rrjet tjetër që në fund të fundit mbart trafikun e tyre, në të kundërt, Gan / UMA ofruesve të ngarkuar me norma të reduktuara, kur bën thirrje jashtë rrjetit të ofruesve të telefonisë celulare.


 

One Response to “Rrjeti Generic Access”

Leave a Reply