iPad 2

Apple iPad 2 Wi-Fi + 3G

Apple

Apple iPad 2 Wi-Fi + 3G MORE PICTURES
IPad 2 është brezit të dytë iPad , një kompjuter tabletë hartuar, i zhvilluar dhe shitur nga Apple Inc Ajo shërben kryesisht si një platformë për audio-vizuale mediat, duke përfshirë libra, revista, filma, muzikë, lojra, prezantime dhe përmbajtje web. IPad 2 ka njëbateri litium-jon polimer që zgjat deri në 10 orë, një dual core procesor Apple A5 dhe VGA front-ballafaqohet dhe 720p rear-ballafaqohet kamera dizajnuar për FaceTime video thirrje.

Opsionet Paisjet ne Dispozicion

Apple iPad 2 Wi-Fi + 3GPajisja është në dispozicion fillimisht me tre madhësive të magazinimit, 16, 32 dhe 64GB dhe dy opsione të ndryshme te lidhjes Wifi.Apple ka dërguar ftesat për gazetarë më 23 shkurt, 2011 për një ngjarje të mediave më 2 mars.Më 2 mars, 2011, CEO Steve Jobs zbuloi pajisjen në Qendrën Buena Yerba.

Posts Tagged ‘GSM’

 

GSM

Zhvilluar si një zëvendësim për brezin para ( 1G ) rrjeteve celulare analoge, standardi GSM fillimisht përshkroi një dixhitale, qark kaloi në rrjetin e optimizuar për plotë dyfishtëtelefonisë . Standardi është zgjeruar me kalimin e kohës të përfshijë qark të parë kaloi transportin e të dhënave, atëherë të dhënat pako transportit nëpërmjetGPRS (General Packet Radio Services).

Të dhënat e përshpejton pako e transmetimit janë rritur më vonë nëpërmjet EDGE (të dhënat Enhanced normat për GSM Evolution) referuara si EGPRS.Standardi GSM është më e përmirësuar pas zhvillimin e gjeneratës së tretë ( 3G ) UMTS standarde të zhvilluar nga 3GPP . Rrjetet GSM do të zhvillohet më tej, pasi ata të fillojnë të përfshijnë katërt (gjenerata 4G ) LTE avancuar standardet. "GSM" është një markë tregtare në pronësi të Shoqatës GSM .

Historia

Hershme rrjetet evropiane analoge celulare punësuar një përzierje i pakoordinuar i teknologjive dhe protokollet që ndryshonin nga vendi në vend, parandalimin e ndërveprimit të parapagues pajisjeve dhe kompleksitetin në rritje për prodhuesit e pajisjeve që kishin të luftoj me standardet e ndryshme nga një treg të fragmentuar. Puna për të zhvilluar një standard evropian për telefoninë celulare zë digjital ka filluar në vitin 1982 kur Konferenca Evropiane e Postare dhe Telekomunikacionit Administratat CEPT simbolit) krijoi komitet të veçantë Groupe Mobile dhe siguroi një grup të përhershëm të personelit të mbështetjes teknike, bazuar në Paris. Në vitin 1987, 15 përfaqësues nga 13 vende evropiane nënshkruan një memorandum mirëkuptimi për të zhvilluar dhe për të vendosur një sistem të përbashkët qelizor telefonit nëpër Evropë. Largpamësi për të vendosur për të zhvilluar një standard kontinentale paguar, eventualisht duke rezultuar në një të unifikuar,, rrjetit të hapur standardeve bazë më të madh se në Shtetet e Bashkuara.

Franca dhe Gjermania nënshkruan një marrëveshje të përbashkët të zhvillimit në vitin 1984 dhe u bashkua nga Italia dhe Britania e Madhe në vitin 1986. Në vitin 1986 Komisioni Evropian propozoi të rezervoj grupi 900 MHz spektër për GSM. Me 1987, parametrat bazë të standardit GSM ishte rënë dakord dhe 15 përfaqësues të 13 vendeve evropiane nënshkruan një memorandum mirëkuptimi në Kopenhagë, kryerjen për të vendosur GSM. Në vitin 1989, Përfaqësuesi Special i Groupe Mobile komitet u transferua nga CEPT tek Instituti Europian i Standardeve të Telekomunikacionit simbolit ETSI).

Faza I specifikimeve GSM u botuan në vitin 1990. Thirrja e parë në botë historikeMOSTAR së re u bë nga kryeministri finlandez ministrit Holkeri Harri të Kaarina Suonio simbolit kryetar bashkie në qytetin e Tamperes ) më 1 korrik, 1991. Rrjeti i parë u ndërtua nga Telenokia dhe Siemens dhe operohet ngaRadiolinja .Në vitin 1992, i pari i shkurtër Messaging Service (SMS ose "mesazh text") Mesazhi u dërgua dhe Vodafone në Mbretërinë e Bashkuar dhe Telekomi Finlanda nënshkruan marrëveshjen e parë ndërkombëtare roaming. Puna ka filluar në vitin 1991 për të zgjeruar standardin GSM në 1800 MHz band frekuencë dhe i pari 1800 rrjeti MHz u bë operativ në Britani të Madhe në vitin 1993.Gjithashtu në vitin 1993, Telekom Australi u bë operatori i parë rrjetit për të vendosur një jashtë rrjetit GSM të Evropës dhe i pari praktike dora-mbajtur GSM telefon celular u bë në dispozicion. Në vitin 1995, faks, të dhënat dhe SMS shërbimet e mesazhimit became komercialisht operacional, i pari 1900 MHz rrjetit GSM në botë u bë operativ në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën GSM abonentë tejkaluar 10 milionë. Në këtë vit, Shoqata GSM u formua. Para-paguara GSM kartat SIM ishin nisur në vitin 1996 dhe në mbarë botën abonentë GSM kaluar 100 milionë në vitin 1998.

Në vitin 2000, e para komerciale GPRS shërbimet janë nisur dhe aparate parë GPRS pajtueshme u bë në dispozicion për shitje. Në vitin 2001 UMTS parë (W-CDMA) rrjet u lançua dhe abonentë në të gjithë botën GSM tejkaluar 500 milionë. Në vitin 2002 e para shërbimet e mesazhimit multimedial (MMS) janë futur dhe rrjeti i parë GSM në brezin 800 MHz frekuencave u bë operative. EDGE shërbimet e parë u bë operativ në një rrjet në vitin 2003 dhe numri i abonentëve në mbarë botën GSM tejkaluar 1 miliard në vitin 2004.

Deri në vitin 2005, rrjetet GSM llogariten për më shumë se 75 për qind të tregut botëror të rrjetit celular, duke shërbyer 1.5 miliardë abonentë. Në vitin 2005, i parë HSDPA Rrjeti i aftë edhe u bë operacional. Parë HSUPA rrjet u lançua në vitin 2007 dhe në mbarë botën abonentë GSM tejkaluar dy miliardë në vitin 2008.

Shoqata GSM vlerëson se teknologjive të përcaktuara në standardin GSM shërbyer 80 për qind të tregut global celular, duke përfshirë më shumë se 5 miliard njerëz në të gjithë më shumë se 212 vende dhe territore, duke e bërë më të GSM kudo e standardeve shumë për rrjetet celulare.

Macau vendosi të zbehet nga GSM rrjetit në korrik të vitit 2012 (vetëm shërbimi roaming është mbajtur), duke e bërë atë rajoni i parë për mbylljen GSM rrjet.

Të dhëna teknike

GSM është një rrjet celular , që do të thotë se telefonat celularë të lidheni me të duke kërkuar për qelizat në afërsi.Ka pesë të madhësive të ndryshme qelizave në një rrjetit GSM të makro , i mikro , të pico , të Femto dhe qelizat ombrellë . Zonës së mbulimit nga çdo qelizë ndryshon sipas ambientit e zbatimit. Qelizat e makro mund të konsiderohet si qeliza, ku stacioni bazë antenës është i instaluar mbi një shtize ose një ndërtesë të lartë mbi nivelin e çatisë mesatare. Qelizat e mikro janë qeliza të cilëve lartësi antenës është nën nivel të lartë të çatisë mesatar, ata janë përdorur në mënyrë tipike në zonat urbane.Picocells janë qeliza të vogla e të cilëve është mbulimi diametër pak metra duzinë, ata janë përdorur kryesisht në ambiente të mbyllura. Femtocells janë qeliza të dizajnuara për përdorim në mjediset e biznesit të banimit apo të vogla dhe të lidheni me rrjetin ofruesin e shërbimit nëpërmjet një lidhje interneti broadband. Qelizat ombrellë janë përdorur për të mbuluar rajone të hijezuar e qelizave të vogla dhe të plotësojë boshllëqet në mbulimin ndërmjet këtyre qelizave.

Rrezja Cell horizontal ndryshon në varësi lartësi antenës, shtim antena dhe kushtet shumimin nga disa qindra metra deri në disa dhjetëra kilometra. Distanca më e gjatë specifikimi GSM mbështet në përdorimin praktik është 35 kilometra (22 mi). Ka edhe disa Implementimi i konceptit të një qelize të zgjatur,ku rrezja qeliza mund të jetë të dyfishtë apo edhe më shumë, në varësi të sistemit antenës, lloji i terrenit dhe të avancuar kohën .

Mbulimi shtëpie është mbështetur edhe nga GSM dhe mund të arrihet duke përdorur një shtëpie bazë stacion picocell, ose një përsëritës shtëpie me antenave të shpërndara shtëpie ushqyer përmes splitters energjisë, për të dhënë sinjale radio nga jashtë një antenë të veçantë sistemin e brendshëm të shpërndarë antenës. Këto janë vendosur në mënyrë tipike, kur një shumë e kapacitetit të thirrjes është i nevojshëm në ambiente të mbyllura, për shembull, në qendrat tregtare apo aeroporte.Megjithatë, kjo nuk është një parakusht, sepse mbulimi shtëpie është dhënë edhe nga në ndërtimin e depërtimit të sinjaleve të radios nga çdo qelizë e afërt.

Ulje e përdorur në GSM është Gaussian minimale ndryshim keying (GMSK), një lloj i vazhdueshëm faza shift keying frekuencave . Në GMSK, sinjal të moduluar mbi transportuesit është zbutur e parë me një Gaussian ulët-të kalojë filtrin para duke u ushqyer me një modulator të frekuencave , të cilat në masë të madhe ul ndërhyrje të kanaleve fqinje ( ngjitur-kanal ndërhyrje ).

Zgarë frekuencave GSM

Rrjetet e GSM operojnë në një numër të sillet të ndryshme frekuencave bartës (të ndara në frekuencë sillet GSM për 2G dhe frekuencave bende UMTS për 3G), me shumicën 2G rrjetet GSM që operojnë në 900 MHz ose 1800 bende MHz. Ku këto grupe janë ndarë tashmë, 850 MHz dhe 1900 MHz banda janë përdorur në vend (për shembull në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara). Në raste të rralla në 400 dhe 450 të frekuencave bende MHz janë të caktuar në disa vende për shkak se ata janë përdorur më parë për të parë të brezit të sistemeve.

Shumica 3G rrjeteve në Evropë operojnë në brezin frekuencor 2100 MHz.

Pavarësisht nga frekuenca e zgjedhur nga një operator, ajo është e ndarë në timeslots për telefonat individuale për t'u përdorur. Kjo lejon tetë të plotë të kursit apo gjashtëmbëdhjetë gjysmë normë kanale fjalim per radio frekuencave . Këto tetë timeslots radios (apo tetë ndoqen gati periudha) janë grupuar në një TDMA kornizë. Kanalet normë Gjysma përdorur korniza alternative në timeslot njëjtë. Të dhënat kanal normë për të gjitha 8 kanale është 270,833 kbit / s, dhe kohëzgjatja kornizë është 4,615 ms.

Fuqia e transmetimit në celularin është i kufizuar në një maksimum prej 2 watts në GSM850/900 dhe 1 vat në GSM1800/1900.

Codecs Voice

GSM ka përdorur një shumëllojshmëri të zë codecs të shtrydh 3.1 audio kHz në mes 6.5 dhe 13 kbit / s. Fillimisht, dy codecs, i emëruar sipas llojeve të kanalit të dhënave ata ishin të ndara, u përdorën, të quajtur Shkalla Gjysma (6.5 kbit / s) dhe Shkalla e plotë (13 kbit / s). Këto përdorur një sistem të bazuar mbi parashikuese kodim lineare simbolit LPC). Përveç kësaj për të qenë efikas me Bitrates, këto codecs gjithashtu bëri më të lehtë për të identifikuar pjesët më të rëndësishme të audio, duke lejuar shtresa e interfejsit ajrit për të përcaktuar përparësitë dhe për të mbrojtur më mirë këto pjesë të sinjalit.

GSM u rrit më tej në vitin 1997 me Enhanced Full Rate simbolit EFR) codec, një 12,2 kbit / s codec që përdor një kanal të plotë normë. Së fundi, me zhvillimin e UMTS , EFR ishte refactored në një codec ndryshueshme normë quajtur AMR-narrowband , e cila është cilësi të lartë dhe të fuqishme kundër ndërhyrjes kur përdoret në kanale të kursit të plotë, dhe me cilësi më pak të fuqishme, por ende relativisht i lartë kur përdoren në radio të mirë kushtet për gjysmë normë kanale.

Struktura Rrjeti

Struktura e rrjetit GSM

Rrjeti është i strukturuar në një numër të seksioneve diskrete:

  • The Base Station Subsystem (stacionet bazë dhe kontrolluesit e tyre).
  • The Subsystem Network dhe Switching(pjesa e rrjetit më të ngjashme me një rrjet fiks). Kjo është nganjëherë i quajtur edhe vetëm rrjeti kryesor.
  • Rrjeti Qendror GPRS(pjesa optional e cila lejon pako lidhjet bazuar në Internet).
  • The Sistemi i Operacioneve mbështetja (OSS) për mirëmbajtjen e rrjetit.

Subscriber Identity Module (SIM)

Një nga karakteristikat kryesore të GSM është Subscriber Identity Module , i njohur zakonisht si njëkartë SIM . SIM është një ndashëm kartë smart përmban informacionin e përdoruesit abonim dhe librin e telefonit. Kjo i lejon përdoruesit për të mbajtur informacionin e tij ose të saj pas kalimi aparate.Nga ana tjetër, përdoruesit mund të ndryshoni operatorët duke e mbajtur celularin thjesht duke ndryshuar SIM. Disa operatorë do të bllokojë këtë duke lejuar telefon për të përdorur vetëm një SIM të vetme, apo vetëm një SIM të lëshuar nga ana e tyre, kjo praktikë është e njohur si bllokues SIM .

Mbyllje Phone

Ndonjëherë operatorët mobil të rrjetit të kufizuar aparate që ata shesin për përdorim me rrjetin e tyre.Kjo quhet mbyllje dhe është zbatuar nga një tipar software e telefonit. Për shkak se çmimi i blerjes së telefonit celular tek konsumatori mund të subvencionohen me të ardhurat nga abonimet, operatorët duhet ta shpërblej këtë investim para një parapagues mbaron shërbimin. Një pajtimtar mund zakonisht të kontaktoni ofruesin për të hequr bllokohet për një tarifë, të shfrytëzojë shërbimet private për të hequr bllokohet, ose e bëjnë përdorimin e softuerit të lirë apo tarifë bazë dhe faqet e internetit për të zhbllokuar celularin veten.

Në disa vende (p.sh., Bangladesh , Brazil , Kili , Hong Kong , India , Libani , Malajzia , Pakistani ,Singapori ) të gjithë telefonat shiten hapur. Në vende të tjera (p.sh., Finlanda, Singapori) Është e paligjshme për operatorët për të ofruar çdo formë të subvencionit në një çmim të telefonit.

GSM shërbimit të sigurisë

GSM ishte projektuar me një nivel mesatar të sigurisë të shërbimit. Sistemi është projektuar për të vërtetuar pajtimtarin duke përdorur një çelës të përbashkët para- dhe sfidë-përgjigje . Komunikimi midis abonentit dhe stacion bazë mund të jetë i koduar. Zhvillimi i UMTS prezanton një opsional Universale Identity Module Subscriber simbolit USIM), që përdor një vertetimi të gjatë kyç për të dhënë siguri më të madhe, si dhe reciprokisht të vërtetuar rrjetin dhe përdoruesit - ndërsa GSM vetëm authenticates përdorues në rrjet (dhe jo anasjelltas versa). Modeli i sigurisë për këtë arsye ofron konfidencialitetin dhe të legalizuara, por aftësitë e kufizuara të autorizimit, dhe asnjë jo-mosnjohja .

GSM përdor algoritme disa kriptografike për sigurinë.A5 / 1 , A5 / 2 dhe A5 / 3 ciphers lumë janë përdorur për të siguruar mbi-the-ajër privacy zë. A5 / 1 u zhvillua në fillim dhe është një algoritëm të fortë e përdorur në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara; A5 / 2 është më i dobët dhe të përdorura në vende të tjera. Dobësi serioze janë gjetur në të dy algoritme: është e mundur për të thyer A5 / 2 në kohë reale me një sulm ciphertext-vetëm , dhe në janar 2007, zgjedhja e Hacker-së filloi A5 / 1 projekt plasaritje me planet për të përdorur FPGAs që lejojnë A5 / 1 të thyer me një tryezë ylber sulmi.Sistemi mbështet algoritme të shumta në mënyrë operatorët mund të zëvendësojë atë shifrën me një të fortë.

Më 28 dhjetor 2009 inxhinier kompjuteri gjerman Karsten Nohl njoftoi se ai kishte plasaritur A5 / 1 Cipher.Sipas Nohl, ai ka zhvilluar një numër të tabelave rainbow (vlerat statike të cilat ulin kohën e nevojshme për të kryer një sulm) dhe kanë gjetur burime të reja për sulme PLAINTEXT njohura . Ai gjithashtu tha se është e mundur për të ndërtuar "një interceptuese plotë GSM ... nga komponentët e burimit të hapur", por se nuk kishte bërë aq për shkak të shqetësimeve ligjore.Një Azhurimi nga Nancy Owano më 27 dhjetor, 2011 në PhysOrg com. quotes Nohl si një "ekspert të sigurisë", si dhe detaje këto Shqetesimet:

Nohl tha se ai ishte në gjendje të ndërpres zë dhe tekst biseda nga impersonating një tjetër përdorues për të dëgjuar zërin e tyre mail apo bërë telefonata ose dërgoni mesazhe teksti. Edhe më shqetësues ishte se ai ishte në gjendje të tërheqë këtë off duke përdorur një Cellphone shtatë-vjeçar Sony Ericsson dhe software decryption dispozicion falas off e internetit.

GSM është përmendur edhe në një histori Reuters "Hackers thonë se të publikojë email vjedhura nga Stratfor" në Yahoo! Lajme .

Sulmet e reja kanë vënë re se të përfitojnë nga Implementimi sigurisë të varfra, të arkitekturës dhe zhvillimit të telefonit për aplikimet zgjuar. Disa teknika përgjimit dhe përgjimi rrëmbejnë input audio dhe prodhimi ofruar një mundësi për një parti 3 për të dëgjuar në të bisedës. Në sulme të pranishëm të tilla shpesh vijnë në formën e një, malware trojan ose virus dhe mund të zbulohet nga software të sigurisë.

GSM përdor General Packet Radio Shërbimi (GPRS) për të dhënat e transmetimeve si shfletimin web.Më të dislokuara zakonisht ciphers GPRS u thyer publikisht në vitin 2011, dhe dëshmia tregon se ata ishin një herë lënë qëllimisht të dobët nga designers e industrisë mobile.

Hulumtuesit zbuluar gabime në GEA përdoret zakonisht / 1 dhe GEA / 2 shifrat dhe publikuar me burim të hapur "gprsdecode" software për nuhatës rrjetet GPRS. Ata gjithashtu vuri në dukje se disa transportuesit nuk encrypt të dhënat në të gjitha (dmth. duke përdorur GEA / 0) Në mënyrë për të zbuluar përdorimin e trafikut ose protokollet e ata nuk më pëlqen, p.sh. Skype , duke e lënë të pambrojtur klientët e tyre. GEA / 3 duket të mbetet relativisht e vështirë për të thyer dhe është e thënë të jetë në përdorim në disa rrjete më moderne. Nëse përdoret me USIM për të parandaluar lidhjet me stacionet bazë të rreme dhe sulme të degradojë, përdoruesit do të mbrohen në afat të mesëm, ndonëse migrimi në 128-bit GEA / 4 është ende e rekomanduar.

Që nga GEA / 0, GEA / 1 dhe GEA / 2 janë shpërndarë gjerësisht, aplikimet duhet të përdorin SSL / TLS për të dhënat e ndjeshme, pasi ata do të wi-fi rrjete.

Standarde informacioni

Sistemet GSM dhe shërbimet janë përshkruar në një grup të standardeve të qeverisura nga ETSI , ku një listë e plotë është ruajtur.